Świąteczny makownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MAK: Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Dokładnie ucieramy na puch. Powoli dodajemy mak, a na koniec proszek do pieczenia. Oddzielnie ubijamy białka. Ubite łączymy z makiem. Do całości dodajemy olejek migdałowy na zapach oraz bakalie. Ciasto wylewamy na blaszkę.
2.BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier, a później żółtka. Na koniec całość delikatnie łączymy z mąką. Ciasto biszkoptowe wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 min w temp 180°C.
Po wyjęciu ciasto studzimy i obracamy do „góry nogami”, tak by biszkopt był na spodzie.
3.MASA:
Orzechy mielimy. Masło ucieramy. Następnie dokładamy do niego śmietanę, cukier i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy. Dokładnie miksujemy.
Masę wykładamy na upieczone ciasto makowe.
4.WYKOŃCZENIE:
Bakalie kroimy na mniejsze części. Wykładamy na masę orzechową.
Czekoladę rozpuszczamy. Wylewamy ją na bakalie.
Komentarze