Świąteczna Karkówka

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

Ma wyjątkowy korzenny aromat w sam raz na świąteczny stół.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 1kg karkówka
    100g śliwek suszonych
    50ml wódki
    mała łyżeczka cynamonu
    goździki
    sól pieprz
    gałka muszkatołowa
    przyprawa do wieprzowiny
    olej

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczna karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dzień wcześniej namaczamy śliwki w wódce z cynamonem i 2 goździkami wstawiamy do lodówki. Śliwki powinny wchłonąć prawie cały alkohol.
  • 2. Karkówkę marynujemy w przyprawie do wieprzowiny wymieszanej z olejem doprawiamy solą i pieprzem wstawiamy na noc do lodówki.
  • 3. Karkówkę nacinamy i nadziewamy śliwkami. Tuż przed włożeniem posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej. Pieczemy ok. 1h w 180-200 stopni(nagrzanym piekarniku) w zależności od wielkości karkówki .

Porady

Możemy razem z karkówką upiec ziemniaki wtedy będą bardziej aromatyczne . Pod koniec pieczenia możemy zdjąć górna część naczynia wtedy skórka będzie chrupiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować