Świąteczna pieczona karkówka

4.5 (161 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mięso zawsze piekę na każde święta. Jest to przeważnie schab lub karkówka. Mięso podczas pieczenia nie wysycha i jest bardziej soczyste.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - karkówka bez kości: 2 kilogramy
    - do smaku: sól, mieszanka ziół, czerwona papryka, majeranek: 3 łyżki
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Świąteczna pieczona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczn pieczona karkówka 1. Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieramy solą, papryką i majerankiem, na koniec posypujemy z każdej strony mieszanką ziół i przypraw Dary Natury. Skrapiamy olejem i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Świąteczna pieczona karkówka 2. Mięso układamy na blaszce do pieczenia mięsa, tłuściejszą warstwą do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C - po 30 min. obracamy mięso w blaszce za pomocą szpikulca, podlewamy gorącą wodą, ok. 1/2- 3/4 szkl. - pieczemy dalej ok. 30 minut, jeszcze 2 razy obracamy mięso co 15 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso bez przykrycia do wystudzenia. Mięso doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować