"świąteczna" galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, czyścimy wrzucamy do dużego garnka, dodajemy wodę, ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 2 godz. Jeśli pojawią się szumowiny zdejmujemy je. Dodajemy warzywa, cebulę opalamy nad gazem dodajemy i dalej gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny. Na koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Wyjmujemy warzywa. Marchew, pietruszkę, selera kroimy w drobną kostkę. Wyjmujemy mięso i rozdrabniamy. Do przygotowanych naczyń wrzucamy warzywa, mięso, groszek, kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia.
Porady
Gotujemy na bardzo małym ogniu i dość długo, a w międzyczasie robimy inne świąteczne potrawy :)
Komentarze