Świąteczna galaretka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo.
Kurczaka zalewamy wodą, dodajemy obrane warzywa, sól, listek laurowy, ziele angielskie i przeciśnięty ząbek czosnku. gotujemy aż mięso będzie miękkie i następnie obieramy z kości i kroimy go w kostkę. Jeżeli odparuje nam dużo wody, to dolewamy tyle by pozostał nam litr.
2.Warzywa kroimy w kostkę. Jajka w plastry.
Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody, a następnie dolewamy do niej trochę gorącego wywaru. Dokładnie mieszamy i wlewamy do pozostałego rosołu.
3.W foremce w kształcie choinki układamy najpierw jajka i warzywa a następnie mięso. I delikatnie zalewamy rosołem.
Chłodzimy aż stężeje.
Smacznego
Komentarze