Tort, który pasuje na urodzinowy stół i na niedzielny podwieczorek.
1 godz. 30 min
Składniki:
biszkopt:
200 g mąki tortowej,
130 g cukru pudru,
5 jaj,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
masło do wysmarowania formy,
bułka tarta do wysypania formy,
3 łyżki rozpuszczalnej kawy,
250 ml wody.
krem:
1 i 1/2 szklanki mleka 3%,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
łyżka kakao,
250 g masła,
100 ml ciemnego rumu,
budyń czekoladowy,
dżem morelowy.
1.Ciasto:
białka ubijamy na sztywno z połową porcji cukru, do białek dodajemy po jednym żółtku i resztę cukru, cały czas mieszając. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do przygotowanej tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 ° C i pieczemy 45 min. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia można przygotować go dzień wcześniej.
Krem:
w garnku zagotowujemy szklankę mleka z dodatkiem łyżki masła, cukru i cukru waniliowego. W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy budyń i kakao, który dodajemy do gotującego się mleka. Gęstą masę budyniową zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i cały czas miksując dodajemy porcjami budyń. Pod koniec mieszania dodajemy rum.
W 250 ml wrzątku rozpuszczamy kawę i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto biszkoptowe kroimy na 3 lub 4 krążki, które nasączamy obficie kawą i smarujemy cienką warstwą dżemu morelowego i kremem czekoladowym.
Bok i wierzch ciasta również smarujemy kremem i dekorujemy wg uznania i zdolności.
Komentarze