Suszone pomidory w zalewie

4.5 (189 ocen)

  • 15 min

Jeszcze można suszyć bo pomidorki są na straganach

  • 15 min

Składniki:

  • ok. 4 kg pomidorów dlugich

    olej
    listki świeżej melisy cytrynowej
    listki bazylii
    ząbki czosnku
    gałązki tymianku
    gałązki rozmarynu
    gałązki majeranku
    ocet winny z białego wina
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Suszone pomidory w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory trzeba umyć i przekroić na pół.
    Z każdej połówki należy usunąć gniazda nasienne.
    Ja nie usuwałam ziarnek bo miałam pomidory podłużne które mają zwarty miąższ i mało ziarnek.
    Tak przygotowanie pomidory układamy dosyć ciasno na blasze pokrytą papierem do pieczenia.
    Każdą połówkę pomidora należy posolić.
    Piekarnik ustawiamy na termoobieg na temperaturę 80-90 stopni - ja w takiej temperaturze suszyłam. Wkładamy blachę do piekarnika, uchylamy drzwiczki i suszymy.
    Długość suszenia jest bardzo różna.
    U mnie to zajęło ok 8 godzin.
    Olej zagotować i wlać do słoików w których poukładane są ususzone pomidory i gałązki i listki ziół oraz ząbki czosnku a także po łyżeczce octu winnego.
    Uwaga może pryskać więc lejemy powoli.
    Zakręcamy i gotowe.
    Smacznego.

Porady

Można suszyć także pomidory koktajlowe i żółte.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować