Suszone pomidory w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory trzeba umyć i przekroić na pół.
Z każdej połówki należy usunąć gniazda nasienne.
Ja nie usuwałam ziarnek bo miałam pomidory podłużne które mają zwarty miąższ i mało ziarnek.
Tak przygotowanie pomidory układamy dosyć ciasno na blasze pokrytą papierem do pieczenia.
Każdą połówkę pomidora należy posolić.
Piekarnik ustawiamy na termoobieg na temperaturę 80-90 stopni - ja w takiej temperaturze suszyłam. Wkładamy blachę do piekarnika, uchylamy drzwiczki i suszymy.
Długość suszenia jest bardzo różna.
U mnie to zajęło ok 8 godzin.
Olej zagotować i wlać do słoików w których poukładane są ususzone pomidory i gałązki i listki ziół oraz ząbki czosnku a także po łyżeczce octu winnego.
Uwaga może pryskać więc lejemy powoli.
Zakręcamy i gotowe.
Smacznego.
Komentarze