Suszone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory dokładnie umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne.
2.Ułożyć na na blaszce, skórką w dół, oprószyć solą, pieprzem.
Suszyć w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 50-60 stopni, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, żeby pomidory wystygły.
3.Czynność należy powtarzać przynajmniej 4-5 razy.
Pomidory mają zmniejszyć swoją objętość ale pozostać miękkie.
4.Czosnek obrać, ponacinać ząbki, umieścić w wyparzonych i osuszonych dokładnie słoikach.
5.Ciepłe pomidory układać luźno w słoikach, wsypać oregano, bazylię, tymianek.
6.Oliwę wlać do małego garnuszka podgrzać (nie zagotować)zalać pomidory.
7.Zakręcić słoiczki, potrząsnąć kilkakrotnie słoikiem żeby oliwa wszędzie się dostała.
Odstawić do wychłodzenia, można przechowywać w chłodnej spiżarni około 6 miesięcy.
SMACZNEGO!!!!!
Komentarze