Suszone pomidory w zalewie z oleju rzepakowego

4.46 (161 ocen)

  • 30 min

Każdemu polecam takie domowe pomidory sa o niebo lepsze niż te kupne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    ok 4 kg pomidorów
    olej rzepakowy
    przyprawy i zioła : sól, bazylia, oregano
    kilka ząbków czosnku
    trochę octu winnego
Wystaw ocenę:

4.46 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Suszone pomidory w zalewie z oleju rzepakowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suszone pomidory w oleju - suszenie pomidorów 1. Pomidory trzeba umyć i przekroić na pół.
    Z każdej połówki należy usunąć gniazda nasienne.
    Ja nie usuwałam ziarnek bo miałam pomidory podłużne które mają zwarty miąższ i mało ziarnek.
    Tak przygotowanie pomidory układamy dosyć ciasno na blasze pokrytą papierem do pieczenia.
    Każdą połówkę pomidora należy posolić.
    Piekarnik ustawiamy na termoobieg na temperaturę 80-90 stopni - ja w takiej temperaturze suszyłam. Wkładamy blachę do piekarnika, uchylamy drzwiczki i suszymy.
    Długość suszenia jest bardzo różna.
    U mnie to zajęło ok 8 godzin.
  • suszone pomidory w oleju 2. Po ususzeniu pomidory przekładamy do miski i zasypujemy ziołami np. bazylią, oregano.
    Dodajemy również ocet winny (tak trochę na oko).
    Olej podgrzewamy do temperatury 100 stopni.
    W słoiku dosyć luźno układamy Nasze pomidory.
    Można do niego dodać ząbek czosnku i trochę suszonych ziół.
    Następnie zalewamy wszystko gorącym olejem, zamykamy słoik i odwracamy do góry dnem.

Porady

Do zalewy można użyć oliwy lub oleju. Ja użyłam oleju rzepakowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować