Suszone pomidory w zalewie z oleju rzepakowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory trzeba umyć i przekroić na pół.
Z każdej połówki należy usunąć gniazda nasienne.
Ja nie usuwałam ziarnek bo miałam pomidory podłużne które mają zwarty miąższ i mało ziarnek.
Tak przygotowanie pomidory układamy dosyć ciasno na blasze pokrytą papierem do pieczenia.
Każdą połówkę pomidora należy posolić.
Piekarnik ustawiamy na termoobieg na temperaturę 80-90 stopni - ja w takiej temperaturze suszyłam. Wkładamy blachę do piekarnika, uchylamy drzwiczki i suszymy.
Długość suszenia jest bardzo różna.
U mnie to zajęło ok 8 godzin.
2.Po ususzeniu pomidory przekładamy do miski i zasypujemy ziołami np. bazylią, oregano.
Dodajemy również ocet winny (tak trochę na oko).
Olej podgrzewamy do temperatury 100 stopni.
W słoiku dosyć luźno układamy Nasze pomidory.
Można do niego dodać ząbek czosnku i trochę suszonych ziół.
Następnie zalewamy wszystko gorącym olejem, zamykamy słoik i odwracamy do góry dnem.
Porady
Do zalewy można użyć oliwy lub oleju.
Ja użyłam oleju rzepakowego.
Komentarze