sushi to lekkie i zdrowe danie , jesli ktos nie lubi surowej ryby to bez problemu moze ja zastąpic wędzonym łososiem lub surimi
Składniki:
1 większa szklanka ryzu do sushi
kilka nori(algi)
ogórek zielony
papryka czrwona
serek śmietankowy typu pfiladelphia
łosoś wedzony lub surimi lub łosos surowy lub wszystko na raz
wasabi
omlet zrobiony z jajka i sosu sojowego
3 łyzki octu ryżowego
1 łyżka cukru
łyżeczka soli.
2.2.do garnka wsypujemy ryż i 1i1/4 szkl. wody,doprowadzamy do wrzenia,gdy ryż sie zagotuje gotujemy pod przykryciem 15 minut na bardzo małym ogniu.po upływie 15 minut odkładamy z gazu i odstawiamy jeszcze na 10 min (z pokrywką)
3.3.sporządzamy marynatę do ryzu:3łyzki octu ryzowego mieszamy z 1 łyzką cukru i łyżeczka soli.podgrzewamy az do rozpuszczenia cukru i soli.
4.4.ryz ,który odczekał 10 minut zalewamy marynata,mieszamy i chłodzimy
5.5.bierzemy matke do robienia sushi, układamy na niej nori(świecąca stroną do dołu,nakładamy ostudzony ryż(cienką warstwe).z jednego brzegu układamy paski ogórka,papryki,LEKKOsmarujemy wasabi,kładziemy rybę,serek i omleta(jajko rozbic,wymieszac z 2 łyzkami sosu sojowego i usmażyć omlet zrolowany) całosc zrolowac,zaczynając od brzegu na którym ułozyliśmy składniki.
6.6.pokroic na 8 kawałków , podawac z sosem sojowym.
Komentarze