sushi to lekkie i zdrowe danie , jesli ktos nie lubi surowej ryby to bez problemu moze ja zastąpic wędzonym łososiem lub surimi

Składniki:

  • 1 większa szklanka ryzu do sushi
    kilka nori(algi)
    ogórek zielony
    papryka czrwona
    serek śmietankowy typu pfiladelphia
    łosoś wedzony lub surimi lub łosos surowy lub wszystko na raz
    wasabi
    omlet zrobiony z jajka i sosu sojowego
    3 łyzki octu ryżowego
    1 łyżka cukru
    łyżeczka soli.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sushi

Sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.ryz przepłukujemy kilkukrotnie (około 4-5 razy)
  • 2. 2.do garnka wsypujemy ryż i 1i1/4 szkl. wody,doprowadzamy do wrzenia,gdy ryż sie zagotuje gotujemy pod przykryciem 15 minut na bardzo małym ogniu.po upływie 15 minut odkładamy z gazu i odstawiamy jeszcze na 10 min (z pokrywką)
  • 3. 3.sporządzamy marynatę do ryzu:3łyzki octu ryzowego mieszamy z 1 łyzką cukru i łyżeczka soli.podgrzewamy az do rozpuszczenia cukru i soli.
  • 4. 4.ryz ,który odczekał 10 minut zalewamy marynata,mieszamy i chłodzimy
  • 5. 5.bierzemy matke do robienia sushi, układamy na niej nori(świecąca stroną do dołu,nakładamy ostudzony ryż(cienką warstwe).z jednego brzegu układamy paski ogórka,papryki,LEKKOsmarujemy wasabi,kładziemy rybę,serek i omleta(jajko rozbic,wymieszac z 2 łyzkami sosu sojowego i usmażyć omlet zrolowany) całosc zrolowac,zaczynając od brzegu na którym ułozyliśmy składniki.
  • 6. 6.pokroic na 8 kawałków , podawac z sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować