Strzępiec

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis na to ciasto znalazłam w zapiskach mojej mamy. Uwielbiam jak zapach tego ciasta roznosi się po domu i zachęca do zjedzenia nawet do ostatniego okruszka !. :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto :
    40 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    4 jajka
    20 dag masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa :
    1,5 kg jabłek
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    galaretka agrestowa lub gruszkowa
    Dodatkowo :
    10 dag orzechów włoskich
    kisiel truskawkowy
    cukier puder do posypania
    tłuszcz i bułka tarta do blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strzępiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder. Zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną część włożyć do zamrażalnika na 20 min. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na przygotowaną blachę wyłożyć część rozwałkowanego ciasta. (Ciasto można podpiec 10 min w temp 180 stopni).

    Jabłka umyć, obrać i pokroić w większe kawałki. Uprażyć ok.10 min z dodatkiem cukru waniliowego. Już nie gotując jabłek dodać galaretkę. Wymieszać.

    Na spód ciasta wyłożyć jeszcze ciepłą masę, rozprowadzić. Posypać orzechami. Ubić białka z dodatkiem cukru i kisielu. Wylać na masę jabłkową i orzechy. Wyjąć drugą część z zamrażarki i zetrzeć na tarce na białka.

    Ciasto piec 50 min w temp. 180 st.C. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Do jednej części ciasta możesz dodać 2 łyżki kakao. Wierzch zamiast cukru pudru można polać polewą czekoladową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować