Risotto z grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Odkąd zrobiłam to danie pierwszy raz teraz robię to bardzo często. Jest pyszne

  • 60 min

Składniki:

  • Szklanka ryżu
    Litr bulionu (może byc z kostki np.grzybowy)
    Garść suszonych grzybów
    Kilka piórek szczypiorku
    Cebula
    Ząbek czosnku
    ok. 10 dag żółtego sera
    Przyprawy: zioła prowansalskie, chilli, imbir, kurkuma, sól,pieprz

Risotto z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule podsmażyć na patelni. Dodać to niej opłukany pod wodą ryż żeby nie był suchy. Dolewamy stopniowo bulion aż ryż będzie ugotowany i kleisty. Pod koniec dorzucamy namoczone grzyby i szczypiorek i mieszamy. Na koniec przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy po szczypcie przypraw. Na sam koniec dodać starty żółty ser. Wymieszać dokładnie

Porady

Zamiast grzybów można użyć pieczarek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy