Biszkopt z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170oC przez około 35- 45 minut. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia
2.0,3 litra mleka gotujemy z 4 łyżkami cukru i mieszamy do rozpuszczenia cukru. W 0,2 l zimnego mleka rozprowadzamy dokładnie obie mąki. Kiedy mleko z cukrem zawrze, dodajemy wymieszany, zimny roztwór mleka i mąki i wszystko energicznie mieszamy. Zmniejszamy płomień i cały czas mieszamy. Wyłączamy płomień, dodajemy do bardzo gorącego budyniu 2 żółtka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kiedy budyń porządnie ostygnie, dodajemy go partiami do utartego wcześniej masła i cały czas miksujemy. Pod koniec dodajemy chałwę i jeszcze raz mieszamy.
3.Powstałym kremem posmarować przecięty biszkopt. Zostawic trochę kremu na wierzch. Na wierzch ułożyć biszkopty i polać polewą
Komentarze