Biszkopt z kremem chałwowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto. Każdemu z mojej rodziny i znajomych smakowało

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej (przesianej)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    3 łyzeczki kakao


    Krem:
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    0,5 litra mleka
    1-2 żółtka
    250 gramów masła lub margaryny
    300g chałwy waniliowej

    Dodatkowo:
    paczka biszkoptów
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170oC przez około 35- 45 minut. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia
  • 2. 0,3 litra mleka gotujemy z 4 łyżkami cukru i mieszamy do rozpuszczenia cukru. W 0,2 l zimnego mleka rozprowadzamy dokładnie obie mąki. Kiedy mleko z cukrem zawrze, dodajemy wymieszany, zimny roztwór mleka i mąki i wszystko energicznie mieszamy. Zmniejszamy płomień i cały czas mieszamy. Wyłączamy płomień, dodajemy do bardzo gorącego budyniu 2 żółtka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kiedy budyń porządnie ostygnie, dodajemy go partiami do utartego wcześniej masła i cały czas miksujemy. Pod koniec dodajemy chałwę i jeszcze raz mieszamy.
  • 3. Powstałym kremem posmarować przecięty biszkopt. Zostawic trochę kremu na wierzch. Na wierzch ułożyć biszkopty i polać polewą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować