Struklji – słoweńskie rolowane pierogi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

…słoweńskie struklji to takie nasze pierogi tylko w innym kształcie; bo smakują dokładnie tak samo. Ja swoje zrobiłam z serem na słodko, ale można też zrobić w wersji wytrawnej. Porcja dla 2 głodnych lub 3 mniej głodnych osób…

Składniki:

  • ciasto:
    200g mąki pszennej (1 szkl i 2 płaskie łyżki)
    ok 0,5 szkl ciepłej wody,
    1 łyżka oleju

    nadzienie:
    250g twarogu
    1 żółtko
    2 łyżki cukru

    dodatkowo:
    2 łyżki bułki tartej,
    masło
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Struklji – słoweńskie rolowane pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, wody i oleju zagniatamy miękkie ciasto pierogowe. Wodę dodajemy stopniowo w oryginale było 1/3 szklanki ale ja dodałam więcej. Gotowe ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na pół godzinki, aby „odpoczęło”
  • image-1x23s5d 2. Wstawiamy w dużym garnku wodę. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: w misce rozgniatamy twaróg widelcem, dosypujemy cukier i dodajemy żółtko. Całość bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na oprószonym mąką stole rozwałkowujemy cienko ciasto coś na kształt prostokąta; tak mniej więcej.
  • image-0vgu2n9 3. Rozkładamy na nim farsz, zostawiając po 2cm z każdej strony. Ciasto zawijamy jak roladę, zlepiając dokładnie końce
  • 4. Czystą bawełnianą ścierkę kuchenną posypujemy bułką tartą i zawijamy struklji. Końce materiału związujemy białą nicią i tę „paczuszkę” przekładamy do garnka na gotujący się posolony wrzątek. Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie „paczuszkę” należy wyjąć ostrożnie z garnka uważając bo jest gorąca aby się nie poparzyć. Usuwamy nitki, rozwijamy ściereczkę i gotowe struklji kroimy na kawałki. Podajemy polane stopionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem…
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować