Składniki na ciasto:
6 dag drożdży
szklanka mleka
szczypta cukru
pół łyżeczki soli
szczypta bazylii
szczypta oregano
3 i pół szklanki mąki
łyżka oleju
Składniki na nadzienie:
15 dag szynki
15 dag boczku rolowanego
4 duże ogórki konserwowe
1 duża cebula
30 dag pieczarek
strąk papryki( u mnie żółta)
5 pomidorów z oliwy
25 dag sera żółtego
sól
pieprz
łyżka oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Pizzerinki rolowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Wkruszyć do niego drożdże, wsypać szczyptę cukru i czubatą łyżkę mąki- wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, bazylie, oregano, dodać wyrośnięty rozczyn i łyżkę oleju. Zarobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
2.Nadzienie:
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju( Pierwsze 3 minuty cebula, a potem dodajemy pieczarki)
Szynkę, boczek, ogórki, pomidory i ser kroimy w słupki.
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
3.Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
Smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy lekko pieprzem.
Od samego brzegu układamy szynkę,ser, ogórki i pieczarki
Zakładamy ciasto, znów układamy nadzienie i znów ściśle zakładamy. I tak do końca ciasta.
Całość smarujemy rozkłóconym jajem i kroimy ze skosa w plastry o grubości ok. 3 cm.
Wykładamy na dużą blachę wyłożoną folią aluminiową.
Pieczemy 25-30 minut w temp. 185 stopni
Porady
Ciasto na pizzerinki nadaje się także pod tradycyjną pizze.
Z podanego ciasta wychodzą dwie "rolady" czyli około 24 pizzerinki
Komentarze