STRUDEL PIECZARKOWO - DROBIOWY

0 (0 ocen)

Doskonały strudel na ciepłą kolację.Podawać gorące z keczupem lub sosem czosnkowymPrzepis na dwie sztuki.

Składniki:


  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    1 kg. pieczarek
    1/2 kostki masła
    1/2 filetu z kurczaka
    1 cebula czerwona
    1 papryka czerwona
    6 ząbków czosnku
    30 dkg. sera żółtego
    1 pęczek pietruszki
    przyprawa do drobiu, sól , pieprz do smaku.
    1 całe jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Strudel pieczarkowo - drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • strudel pieczarkowo drobiowy 1.

    Pieczarki umyć,pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć na maśle
    do wyparowania wody, dodać sól i pieprz do smaku.
    Do gorących pieczarek wsypać około 20 dkg. startego sera i dokładnie wymieszać do jego rozpuszczenia.
  • strudel pieczarkowo drobiowy 2. Paprykę oczyścić, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.Lekko
    przesmażyć dodając pokrojony w słupki czosnek,lekko osolić.
  • strudel pieczarkowo drobiowy 3.
    Filet z kurczaka umyć,pokroić w plasterki, przyprawić przyprawą do
    drobiu i usmażyć na złoty kolor.Mięso wyjąć a na powstałym
    tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
  • strudel pieczarkowo drobiowy 4.


    Ciasto rozłożyć na przesypanym mąką blacie, lub stolnicy, ściąć
    na długość blaszki.Z jednego brzegu ponacinać paski.
  • strudel pieczarkowo drobiowy 5.
    Od drugiego brzegu /zostawiając kawałek/ rozłożyć połowę pieczarek
    na długość całego ciasta.Następnie układać warstwami połowę cebuli, papryki z czosnkiem, posypać każdą warstwę zieloną pietruszką.Na koniec położyć kawałki filetów,
  • strudel pieczarkowo drobiowy 6.
    Całość przykryć paskami żółtego sera, posypać pietruszką.
  • strudel pieczarkowo drobiowy 7.
    Założyć na farsz kawałki naciętego ciasta do drugiego brzegu.Posmarować brzegi rozmąconym jajkiem, uformować strudel.Całość posmarować
    jajkiem,długą łopatką przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do
    pieczenia i posypanej mąką.Piec 25 min. w temperaturze 180C z
    termoobiegiem .

Porady

Półprodukty można sobie przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować