Strudel pieczarkowo - drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pieczarki umyć,pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć na maśle
do wyparowania wody, dodać sól i pieprz do smaku.
Do gorących pieczarek wsypać około 20 dkg. startego sera i dokładnie wymieszać do jego rozpuszczenia.
2. Paprykę oczyścić, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.Lekko
przesmażyć dodając pokrojony w słupki czosnek,lekko osolić.
3.
Filet z kurczaka umyć,pokroić w plasterki, przyprawić przyprawą do
drobiu i usmażyć na złoty kolor.Mięso wyjąć a na powstałym
tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
4.
Ciasto rozłożyć na przesypanym mąką blacie, lub stolnicy, ściąć
na długość blaszki.Z jednego brzegu ponacinać paski.
5.
Od drugiego brzegu /zostawiając kawałek/ rozłożyć połowę pieczarek
na długość całego ciasta.Następnie układać warstwami połowę cebuli, papryki z czosnkiem, posypać każdą warstwę zieloną pietruszką.Na koniec położyć kawałki filetów,
7.
Założyć na farsz kawałki naciętego ciasta do drugiego brzegu.Posmarować brzegi rozmąconym jajkiem, uformować strudel.Całość posmarować
jajkiem,długą łopatką przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia i posypanej mąką.Piec 25 min. w temperaturze 180C z
termoobiegiem .
Porady
Półprodukty można sobie przygotować dzień wcześniej.
Komentarze