Spaghetti w nieco innym wydaniu. Przygotowałam go w podobny sposób do Carbonary. Smak brukselki w połączeniu z lakowymi orzechami jest niezwykły.
50 min
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti
300 g boczku
300 g brukselki
3-4 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
200 g żółtego sera (najlepiej parmezanu)
garść laskowych orzechów
ok. 150 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Spaghetti z brukselką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
2.Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na głębokiej patelni lub woku aż wytopi się z niego tłuszcz. Jeśli jest go zbyt mało, możemy dodać 1-2 łyżeczek oliwy lub oleju. Gotowe skwarki przekładamy łyżką cedzakową na papier.
3.Brukselkę kroimy w bardzo cienkie paski. Czosnek przeciskamy lub kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu przez 30 sekund. Dodajemy brukselkę. Po 2 minutach wlewamy wodę, doprawiamy solą i papryką. Dusimy do miękkości.
4.Dokładamy połowę startego na drobnych oczkach sera i sok z cytryny. Dodajemy ugotowany makaron, skwarki i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy potrząsając patelnią.
5.Tak przygotowane spaghetti podajemy posypane resztą sera i grubo posiekanymi orzechami.
Komentarze