Spaghetti carbonara

3 (2 ocen)

  • 20 min

Coś szybkiego, łatwego i przepysznego do przyrządzenia dla zapracowanych ludzi biznesu, studentów, dzieci i młodzieży, jednym słowem oryginalny makaron dla wszystkich. Pierwszy raz zrobiłam kilka dni temu dla głodnego i zapracowanego narzeczonego. To był mój bardzo udany, smaczny debiut z carbonarą.

  • 20 min

Składniki:

  • - 250 g makaronu spaghetti
    - 250 g śmietanki 30%
    - 250 g wędzonego boczku (ja kupiłam gotowy pokrojony w kostkę)
    - 2 żółtka
    - 1 cebula
    - 3 łyżki tartego parmezanu
    - 2 łyżeczki suszonej bazylii
    - 1 łyżka oleju
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron:
    Makaron gotujemy al-dente, według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, nie przelewamy go zimną wodą, ponieważ idealnie połączy się z sosem carbonara. Podczas odcedzania możemy odlać 3 łyżki wody z makaronu, którą dodamy na patelnię, aby ułatwić mieszanie sosu z makaronem.
  • 2. Boczek:
    Podczas gdy makaron będzie się gotował, zajmijmy się boczkiem i sosem. Pokrojony w kostkę boczek, smażymy na jednej łyżce oleju, aż się delikatnie zrumieni, następnie dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i razem smażymy, aż cebula się zeszkli. Patelnie zdejmujemy z palnika.
  • 3. Sos carbonara:
    Podczas przyrządzania boczku, w misce mieszamy żółtka, 150 g śmietanki, bazylię, ser. Resztę śmietanki wlewamy do usmażonego boczku z cebulą. Podgrzewamy, na patelnię wykładamy ugotowany makaron, dolewamy wodę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy, aż wszystko razem się połączy. Zmniejszamy płomień pod patelnią i delikatnie wlewamy przygotowany sos, mieszamy, chwilę podgrzewamy, uważając przy tym, żeby jajka się nie ścięły i nie wyszła jajecznica z makaronem (mnie się udało za pierwszym razem).
  • 4. Smacznego :)
    Na talerz wykładamy porcję makaronu z sosem i posypujemy do smaku i dekoracji odrobiną suszonej bazylii i parmezanem. Danie przepyszne, połączenie śmietanki i boczku wręcz idealne, a kto z nas nie lubi makaronu? Nie znam nikogo takiego :)

Porady

Dla koneserów białego wina, do smażonego boczku i cebuli można dolać 100 ml białego, wytrawnego wina, dusić przez 5 min, a następnie postępować wg podanego przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować