Hmm dlaczego tarta? Kilka dni temu kupiłam sobie formę do tarty, więc postanowiłam zrobić tartę z warzywami. Kolejny mój debiut uważam za udany i smaczny.
50 min
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
-250 g mąki
-150 g margaryny
-2 łyżki śmietany
-szczypta soli
FARSZ:
-pół brokuła
-pół średniej czerwonej papryki
-pół dużej cebuli
-10 plastrów dowolnej szynki
SOS:
-1 szklanka mleka
-3 jajka
-ser (wedle uznania)
-1 łyżka kwaśnej śmietany
-sól, pieprz, bazylia do smaku
Tarta z szynką i brokułami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE:
z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
2.Farsz:
Paprykę, cebulę i szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na obrobienie oleju. Następnie brokuł dzielimy na różyczki myjemy i blanszujemy we wrzątku ze szczyptą soli przez 3 min.
3.SOS:
Mleko, śmietanę i jajka razem mieszamy dodajemy wedle uznania tarty ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
4.TARTA:
Ciasto należy cienko rozwałkować i wyłożyć nim blachę, dokładnie wylepiając boki formy. Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min. Po tym czasie na tartę wykładamy podsmażone składniki i układamy brokuł, a wszystko zalewamy sosem. Przygotowaną tartę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy aż sos się zetnie a wierzch się zrumieni. Moja jest mocniej przypieczona bo uwielbiam jak ser tak się przypiecze.
Komentarze