Spaghetti al nero di seppia z sosem

4.5 (180 ocen)

  • 30 min

Wczoraj przygotowywałam sos beszamelowy ze szparagami, na czarnym makaronie (z mątw) spaghetti prezentował się znakomicie, do tego surówka z kapusty, pomidorów i chilli. Pyszne danie przed i poświąteczne.

  • 30 min

Składniki:

  • szparagi w słoiku 330 g (12 sztuk cieniutkich szparagów)
    porcja makaronu 100 g
    sos: łyżka masła, łyżka mąki, 150 ml wywaru warzywnego, 50 ml śmietanki 30%
    gałka muszkatołowa, pieprz czarny
    surówka: 1/3 główki sałaty lodowej, 2 pomidory rzymskie, 1/2 chilli czerwonej, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, sok z 1/4 cytryny


Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Spaghetti al nero di seppia z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spaghetti nero z surówką 1. Makaron ugotować wg przepisy, al dente, odsączyć.
    Sos: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać energicznie do połączenia składników. Dodać śmietankę wymieszaną ze śmietanką. Mieszać do zgęstnienia sosu, dodać gałkę i pieprz.Pod koniec dodać odsączone z zalewy i pokrojone szparagi.
    Surówka: sałatę lodową poszatkować, dodać pomidory pokrojone w ćwiartki, chilli w krążki, dodać oliwę, sok z cytryny i przyprawić.
    Udekorować krążkami pora.

Porady

Sos podawać od razu po przygotowaniu z makaronem i surówką. Każde kolejne podgrzewanie powoduje gęstnienie sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować