Sos z pieczonych pomidorów z blendera

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo łatwy sposób na zrobienie sosu bez zbędnego obierania i przecierania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki :

    ok 2,5 kg pomidorów lima
    kilka ząbków czosnku
    oliwa do skropienia
    świeże zioła (np. bazylia, rozmaryn)
    sól, pieprz, czosnek w proszku, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Sos pomidorowy

Sos z pieczonych pomidorów z blendera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory, przekroić na pół, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać świeże zioła i czosnek, piec ok 2h w 120 stopniach, następnie pomidory przekładamy do blendera i miksujemy na głaski mus, próbujemy i doprawiamy, solą, pieprzem, czosnkiem, ziłami prowansalskimi, do blendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelewamy do słoików i pasteryzujemy (najlepiej słoiki ułożyć w garnku wyścielonym ściereczką i gotować ok 15-20 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować