Sos śmietanowo - koperkowy z parówką i jabłkiem

0 (0 ocen)

Sos ze świeżego koperku oraz jabłek na bazie śmietany, z dodatkiem wędzonych parówek drobiowych. Danie pikantnie doprawione kolorowym pieprzem. Taka propozycja świetnie nadaje się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację, gdyż tworzy zgraną kompozycję z ziemniakami, ryżem, kaszą oraz pieczywem.

Składniki:

  • 500 g parówek drobiowych wędzonych
    2 średnie jabłka (łącznie 200g)
    2 średnie cebule
    1 pęczek koperku
    2 łyżki masła
    2/3 szklanki śmietany 12%
    2 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki mąki pszennej
    pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
    sól do smaku (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Potrawka Gulasz Dodatki

Sos śmietanowo - koperkowy z parówką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos śmietanowo - koperkowy z parówką i jabłkiem 1. Cebule pokroić w piórka, jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe cząstki. W garnku rozpuścić masło, dodać rozdrobione składniki. Smażyć 5 min.
  • Sos śmietanowo - koperkowy z parówką i jabłkiem 2. Następnie wlać bulion, dołożyć pokrojone na plastry parówki oraz posiekany koperek. Gotować 5 min.
  • Sos śmietanowo - koperkowy z parówką i jabłkiem 3. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu i, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Doprawić pieprzem i całość jeszcze chwilę gotować. Sos ewentualnie dosolić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować