Sos koperkowy

5 (149 ocen)

  • 20 min

Sos koperkowy kojarzy mi się z kuchnią mamy. Był moim ulubionym dodatkiem do ziemniaków i jajka sadzonego. Można go również wykorzystać jako sos do mięs.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego (smaczniejszy jest ugotowany z własnych jarzyn, ale może też być z kostki)
    2 pęczki koperku
    2 łyżki mąki (płaskie)
    0.5 szklanki śmietany 18%
    0.5 szklanki przegotowanej, zimnej wody
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos koperkowy Dodatki

Sos koperkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar z jarzyn gotujemy. Ubieramy z niego ok 0.5 szklanki i mieszamy razem ze śmietaną. Wlewamy do garnka.
    Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy odrobinę sosu śmietanowego, mieszamy i łączymy z resztą.
    Koperek siekamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować