Sos koperkowy

  • wyświetlono: 6693 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 3

Sos koperkowy kojarzy mi się z kuchnią mamy. Był moim ulubionym dodatkiem do ziemniaków i jajka sadzonego. Można go również wykorzystać jako sos do mięs.

_DSC1395
  • 20min

Składniki

1 litr bulionu warzywnego (smaczniejszy jest ugotowany z własnych jarzyn, ale może też być z kostki)
2 pęczki koperku
2 łyżki mąki (płaskie)
0.5 szklanki śmietany 18%
0.5 szklanki przegotowanej, zimnej wody
sól, pieprz

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sos koperkowy

  • 1. Wywar z jarzyn gotujemy. Ubieramy z niego ok 0.5 szklanki i mieszamy razem ze śmietaną. Wlewamy do garnka.
    Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy odrobinę sosu śmietanowego, mieszamy i łączymy z resztą.
    Koperek siekamy i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylakopereksos koperkowyobiadsosdo obiaduz jajkiemdo mięsdo ziemniaków
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-269jowo

Dodane przez: paolineczka

Dip ( sos ) koperkowy

Mocno koperkowy smak z wyczuwalną...

sos chrzanowo-koperkowy

Dodane przez: majka190382

SOS CHRZANOWO-KOPERKOWY

Przepis braci Kuroni który wdrożyłam...

Sos czosnkowo-koperkowy

Dodane przez: mandusia

Sos czosnkowo - koperkowy

Przepyszny sos, który pasuje do...

sos maślano-koperkowy

Dodane przez: Martyna1991

sos maślano-koperkowy do mięs

Sos idealnie nadaje się za równo...

Sos czosnkowo -  koperkowy

Dodane przez: MagdalenaS

Sos czosnkowo - koperkowy

Idealny do karkówki czy kiełbaski...

Dodane przez: Coswisniowego

Sos koperkowy Bożenki ( na cieplo )

Super szybki i super łatwy.