Sos pieczarkowo-koperkowy

  • wyświetlono: 4801 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszny sos do ziemniaków, kaszy, mięsa, ryby czy makaronów.

12392

Składniki

20 dag pieczarek
1 cebula
1,5 szklanki wody
sól
pieprz
odrobina cukru
garść siekanego koperku
1,5 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 18%

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sos pieczarkowo-koperkowy

  • 1. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy w plasterki.
  • 2. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i pieczarki i całość dusimy. Kiedy większość wody z pieczarek wyparuje, wlewamy wodę, dodajemy trochę soli i gotujemy.
  • 3. Gdy pieczarki zmiękną, mąkę i śmietanę mieszamy z zimną wodą, wlewamy do sosu i mieszamy. Wsypujemy koperek, doprawiamy do smaku odrobiną cukru i pieprzem, ewentualnie solimy. Po chwili sos jest gotowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylakopereksossos pieczarkowykoperkowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

sos

Dodane przez: nadzia87

Sos czosnkowo-koperkowy

Rewelacyjny sos do mięs, kanapek...

image-269jowo

Dodane przez: paolineczka

Dip ( sos ) koperkowy

Mocno koperkowy smak z wyczuwalną...

sos chrzanowo-koperkowy

Dodane przez: majka190382

SOS CHRZANOWO-KOPERKOWY

Przepis braci Kuroni który wdrożyłam...

Sos czosnkowo-koperkowy

Dodane przez: mandusia

Sos czosnkowo - koperkowy

Przepyszny sos, który pasuje do...

sos maślano-koperkowy

Dodane przez: Martyna1991

sos maślano-koperkowy do mięs

Sos idealnie nadaje się za równo...

Sos czosnkowo -  koperkowy

Dodane przez: MagdalenaS

Sos czosnkowo - koperkowy

Idealny do karkówki czy kiełbaski...