Latem, gdy sezon na pomidory jest w pełni, warto zrobić z nich sos i zamknąć go w słoiku. Sos z dodatkiem czerwonej papryki, ananasa, kukurydzy i cebuli...
Sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzyć (dobrze jest naciąć każdego pomidora na czubku "na krzyż", ten zabieg ułatwi zdjęcie skórki), obrać, pokroić w kostkę i smażyć przez 1 godzinę (w dużym woku lub dużym garnku). Pomidory należy co jakiś czas mieszać.
2.Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Gdy ładnie się zezłoci, dodać do pomidorów.
3.Po upływie godziny, wypłukać kukurydzę, ananasa odsączyć z soku (sok zachować), pokroić na kawałki, z papryki wydrążyć gniazda nasienne i pokroić ją w większą kostkę, wszystko dodać do pomidorów i dobrze wymieszać.
4.Do miseczki dodać cukier, sól i pozostałe przyprawy, zalać octem, dobrze wymieszać i wlać do pomidorów. Całość również dobrze wymieszać i gotować 20 minut.
5.Przed końcem gotowania, do pozostawionego wcześniej soku z ananasa, dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze rozmieszać i zagęścić sos.
6.Gorący sos włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po ostygnięciu, pasteryzować około 10 minut.
7.* Sos jest świetnym dodatkiem do ryżu. Wystarczy pokroić filet z piersi kurczaka, przyprawić, podsmażyć, dodać do podgrzanego sosu i podać z ryżem. Obiad gotowy.
Komentarze