Sos pomidorowy

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.

przecier pomidorowy na zupę czy jako dodatek do wędlin, pochodzący z książki Siostry Anastazji-153 przetwory i dania mięsne

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
    2 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    2-3 łyżki cukru
    1 płaska łyżka soli
    1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    kilka goździków
    1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
    1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory, czosnek i cebule oczyszczam, wrzucam do malaksera i siekam. Dodaję pozostałe składniki i gotuję na wolnym ogniu przez ok 1 1/2 godz. Sosu powinno zostać połowę. W razie potrzeby doprawiam jeszcze raz. Blenderem miksuję na gładką masę( można przetrzeć przez sito) Przelewam do słoików po koncentracie pomidorowym i pasteryzuję 10-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować