Sos pomidorowy

4.5 (185 ocen)

Pyszny sos pomidorowy świetnie nada się zarówno do gołąbków jak i pulpetów mięsnych.

Składniki:

  • 0,5 l bulionu ( może być z kostki)
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    3-4 łyżki ketchupu
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki mąki
    ok pół szklanki mleka
    przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, maggi, czerwona papryka słodka, ostra)
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotować dodając przecier pomidorowy, ketchup,liść laurowy i ziele angielskie, cukier.
    Do mleka dolewany trochę gorącego bulionu, dokładnie mieszamy i dodajemy do bulionu.
    Mąkę rozprowadzamy w niepełnej szklance przygotowywanego sosu, mieszamy do uzyskania gładkiej, a następnie dodajemy do sosu,dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy,doprawiamy do smaku.

Porady

Można dodać do sosu bazylię lub koperek oraz czosnek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować