Sos cumberland

4.48 (146 ocen)

  • 25 min

Sos łączy w swoim składzie żurawinę, czarną porzeczkę, chrzan, cytrynę i pomarańcze. Jest wyśmienity w smaku, a przy tym bardzo zdrowy. Sos pasuje do pieczonego indyka, kurczaka, do zimnych białych mięs, np cielęciny, schabu, lub pasztetu.

  • 25 min

Składniki:

  • - 4 łyżki żurawiny do mięsa ze słoika
    - 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    - 1 łyżka świeżo utartego chrzanu
    - 1 łyżeczka musztardy
    - otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
    - otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
    - 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
    - biały pieprz
    - sól
    - papryka słodka
    - papryka ostra
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos cumberland - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos gotowy, wystarczy przyprawić 1. Żurawinę i dżem zmiksować na jednolity krem. Dodać chrzan, musztardę, wino. Doprawić sos sokiem i skórką z cytryny i pomarańczy, dodać przyprawy; biały pieprz, paprykę słodką i ostrą, odrobinę soli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować