Żołądki drobiowe to wyborny przysmak na obiad, jak i na ciepłą kolację. Przepis na żołądki drobiowe to sposób na podroby przygotowane w tradycyjny sposób. Wiele osób zastanawia się, jak przyrządzić żołądki drobiowe, aby nie były twarde ani łykowate. Najprościej jest wykonać przepis na żołądki kurze w sosie. Wtedy dodatkowo nadamy daniu niepowtarzalnego smaku. Jednak tak przygotowane żołądki drobiowe mogą być składnikiem innej potrawy. Warto z żołądkami kurzymi przygotować np.: zapiekankę z ciastem francuskim.
4.3 (233 ocen)
Porady
Żołądki na obiad należy podawać z dowolną kaszą ugotowaną na sypko. Żołądki z kurczaka świetnie smakują z dodatkiem kiszonych warzyw np.: ogórka małosolnego, papryki lub cukinii. Przepis na żołądki z kurczaka doskonale będzie smakować surówka z kiszonej kapusty.
Na początek żołądki kurze należy rozciąć i ostrym nożykiem oczyścić z wierzchu ze śluzu, z błonek i z tłuszczu. Koniecznie trzeba pozbyć się żółtej powłoki okalającej kurze żołądki. Również trzeba wyciąć wszelkiego rodzaju chrząstki i wejście przełyku. Duże żołądki drobiowe należy przekroić na pół a nawet na ćwiartki. Tak przygotowane żołądki należy opłukać pod bieżącą zimną wodą. Żołądki są gotowe do dalszego przygotowania.
Żołądki drobiowe mogą być podane również na odświętny domowy obiad. Wystarczy podać je na porcelanowej zastawie. Do tego można wybrać elegancki obrus i sztućce, a nawet prosta potrawa z żołądków drobiowych będzie smakować wyśmienicie.
Komentarze