Gołąbki z tartymi ziemniakami

4.29 (219 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Duś gołąbeczki! W moim domu rodzinnym takie gołąbki były robione z kapusty kiszonej w główkach. Całe główki kapusty wkładano do beczek razem z posiekaną kapustą. Znalazłam inny sposób, by gołąbki miały taki sam smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -główka białej kapusty
    -1 kg ziemniaków
    -2 cebule
    -20 dag boczku wędzonego
    -1 jajko
    -2 ząbki czosnku
    -1 łyżka mąki pszennej
    -sól
    -pieprz
    -30 dag kiszonej kapusty
Wystaw ocenę:

4.29 (219 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z tartymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gołąbki z ziemniakami - przepis:
    Z główki kapusty usunąć uszkodzone liście, wyciąć głąb. Następnie włożyć do garnka z wrzącą wodą, co kilka minut obracać główkę i zdejmować zmiękczone wierzchnie liście. Pościnać z nich grube nerwy. Kapustę kiszoną zalać szklanką wody i podgotować.
    Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce, jak na placki, odcisnąć nadmiar wody na sicie. Cebulę posiekać w drobną kostkę, poddusić na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek, podsmażyć. Do ziemniaków dodać jajko, cebulę z boczkiem, łyżkę maki, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
    W przygotowane liście kapusty nakładać farsz i zawijać gołąbki.
    Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liście kapusty, i cienką warstwę kiszonej kapusty. Następnie należy ciasno układać gołąbki. Na wierzch wyłożyć pozostałą kiszoną kapustę i przykryć liśćmi kapusty. Zalać wywarem z kiszonej kapusty 2/ 3 objętości, przykryć. Wstawić do gorącego piekarnika 180°C na około 60 minut. Gołąbki z ziemniakami można jeść ze śmietaną, podać z sosem grzybowym, ze skwarkami z boczku lub obsmażone na maśle.

Porady

Gołąbki z ziemniakami świetnie smakują doprawione szczyptą kminku, tymianku lub oregano.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zrobić gołąbki z ziemniakami?

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem to pyszny, tani w wykonaniu i sycący posiłek. Tak przygotowane gołąbki z ziemniakami można podać na rodzinny obiad albo jako pożywną kolację. Warto wiedzieć, że gołąbki z ziemniakami można często spotkać w kuchni krajów Europy Wschodniej. Podobnie jak pierogi z ziemniakami, takie gołąbki często wykonywane są np. w kuchni ukraińskiej. Można zrobić gołąbki z ziemniakami surowymi albo gotowanymi. Farsz na gołąbki z ziemniakami można wymieszać z mielonym mięsem. Wyśmienicie smakuje chude mięso wieprzowe np.: z karkówki albo ze schabu.

Gołąbki z ziemniakami doskonale smakują podane z sosem grzybowym. Można go zrobić z grzybów suszonych, mrożonych albo ze świeżych. Taki sos znakomicie smakuje zaraz po grzybobraniu. Świetnie sprawdzi się sos z borowików, z kurek albo z podgrzybków. Jeżeli akurat nie mamy w zanadrzu grzybów, to możemy przygotować sos pomidorowy. Taki sam jak do gołąbków z mięsem i ryżem. Warto użyć do niego suszonych ziół np.: bazylii, oregano, cząbru, lubczyku albo majeranku. Tak przygotowywane gołąbki można podawać od razu albo zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wtedy nabiorą wyrazistszego aromatu i będą zachwycać kolorem. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować