Solanki z makiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Solanki - pyszne rogaliki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • (na 16 małych rogalików)

    500g mąki pszenne 650
    1 jajko
    1/2 szklanki letniego mleka
    1/2 szklanki letniej wody
    1 łyżeczka soli ( dałam sól morską ziołową Kamis )
    15g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
    kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami) ja zastąpiłam makiem mielonym BackMit
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Solanki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Solanki z makiem 1. 1. Do miski wsypałam mąkę.

    2. W szklance ( połowę szklanki wody ) dodałam drożdże , cukier i rozmieszałam do rozpuszczenia .

    3. Zrobiłam zagłębienie w mące i wlałam rozczyn z drożdży i wody zamieszałam delikatnie i zostawiłam na 30 minut aby zaczęło pracować .

    4. Teraz dodałam roztrzepane jajo i letnie mleko , wyrobiłam ciasto.


  • Solanki z makiem 2. Zostawiłam je na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  • Solanki z makiem 3. Ciasto podzieliłam na połowę, każdy placek rozwałkowałam i pokroiłam na 8 trójkątów .

    Każdy trójkąt smarowałam pędzelkiem i zwijałam rogalika .
  • Solanki z makiem 4. Ułożyłam rogaliki na blaszkach do pieczenia,zostawiłam na 30 minut do wyrośnięcia , potem posmarowałam roztrzepanym białkiem i posypałam makiem .




  • Solanki z makiem 5. Piekłam na papierze do pieczenia 20 minut w 170 stopniach .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
karkówka pieczona

4.48 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Karkówka pieczona z solanki

mariosylwia Doskonała, domowa wędlina :-)) 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować