Sok z winogron

4.5 (164 ocen)

Pyszny i zdrowy sok na zimę, w tym sezonie winogrona były tak słodkie, że do soku dałam bardzo mało cukru.

Składniki:

  • 4 kg winogron ciemnych domowych już po przebraniu
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sok

Sok z winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona umyć oderwać ogonki, przebrać, włożyć do dużego garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
    Dodać troszkę cukru, ja dałam ok. pół szklanki i wstawić na gaz, gotować aż owoce się rozpadną, od czasu do czasu zamieszać.
    Zestawić z ognia chwilę przestudzić i przelać przez sito do drugiego garnka.
    Dodać cukier,, zagotować, zlać do wyparzonych butelek, pasteryzować 15 minut.

Porady

Sok pasteryzowałam w piekarniku w temperaturze 95 *C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować