Sok z ciemnych winogron

  • wyświetlono: 5366 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zarówno rozcieńczony z wodą jak i dodany do herbaty smakuje rewelacyjnie. Wyrazisty smak i delikatna słodycz są tutaj zdecydowanym atutem.

Joanna Tokarz

Składniki

Winogrona ciemne (najlepiej z własnego sadu)
ok 100g cukru na każdy kg owoców

sokownik

Sposób przygotowania przepisu:

Sok z ciemnych winogron

  • 1. Na dno sokownika wlewamy wodę. W sicie umieszczamy umyte i obrane z ogonków owoce winogrona, przesypane warstwami z cukrem. Dusimy na wolnym ogniu, a powstały sok co jakiś czas zlewamy do słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w (zimnym) piekarniku ustawionym na 120st C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcisokPrzetworydomowywinogrona ciemne

Komentarze

Podobne przepisy

sok z czereśni

Dodane przez: marta625

Sok z czereśni

Sok do słoika na zimę

.

Dodane przez: Anitka0804

Sok z jagód tradycyjny

Wyśmienity w smaku, warto przygotować...

Dżem z winogrona

Dodane przez: Gregorhspeed

Dżem z winogron

Z dodatkiem jabłek lub gruszek

Sok z liści wiśni

Dodane przez: Luna Bocer

Sok z liści wiśni

Wiśnie wspaniały owoc lata. Kolor...

Sok z mięty

Dodane przez: yutka

Sok z mięty

Przepis na ten sok dostałam od...

image-09w2tky

Dodane przez: paolineczka

Sok z agrestu na zimę

W tym roku postanowiłam zachowac...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE