Sok z winogron na zimę

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Zamiast kupować soki z barwnikami polecam zrobić o to taki sok bez konserwantów i sztucznych barwników. Taki sok rozpuszczam z przygotowaną wodą lub dodaję do herbaty.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg owoców czarnych winogron
    2 kg białych winogron
    2 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Napoje Wina Sok

Sok z winogron na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce opłukać przebrać i oddzielić od gałązek. Owoce wrzucamy do garnka i rozgniatamy, wsypujemy cukier. Gotujemy wszystko do całkowitego rozpadu owoców i wypuszczenia soku. Powstały sok przecieramy przez sitko, rozlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 5 minut.

Porady

Najlepsze soki wychodzą z dojrzałych owoców. Ja osobiście polecam zrobić sok z czarnych winogron jest lepszy od białego. Taki sok jest bogaty w żelazo. Miałam soki z dwóch lat to na nakrętce zrobiły się ,,opiłki,,żelaza. Polecam pić taki sok gdy ktoś ma nie dobór żelaza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Owoce Soki Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować