SOK IMBIROWY

5 (197 ocen)

Doskonały dodatek do sporządzania różnych napoi, kawy, herbaty,ciast i deserów.Można też go dodać do przygotowywania marynaty do dań mięsnych.Sok ten ma bardzo ostry,aromatyczny smak,dlatego zawsze trzeba go dodawać z umiarem.

Składniki:


  • 1 szk. soku wyciśniętego z korzenia imbiru
    1i 1/2 szk. cukru
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sok imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sok imbirowy 1.



    Imbir obrać,pokroić w małe kawałki i sokowirówką wycisnąć sok. Miąższ zachować.Można zrobić pyszną lemoniadę.

  • sok imbirowy 2. Do garnka wlać sok,wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu około 15 minut zdejmując wytwarzane szumki. Gorący przelać do małych słoików,zakręcić,przestudzić.Przechowywać najlepiej w lodówce.

Porady

Warto mieć zawsze przygotowaną taką porcję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować