Domowy sok imbirowy (bez cukru)

4.46 (193 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Rozgrzewający sok imbirowy do herbaty i nie tylko.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 120 g imbiru w korzeniu
    1700 ml wody (ok 7 szklanek)
    5 łyżek miodu akacjowego (lub więcej wg. uznania)
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.46 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Domowy sok imbirowy (bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Korzeń imbiru obrać (najlepiej za pomocą łyżeczki).
  • 2. 1700 ml wody wlać do garnka, zagotować. Odstawić z palnika.
  • 3. Po kilku minutach zetrzeć na tarce obrany imbir i dodać do garnka z wodą. Odstawić pod przykryciem na minimum godzinę.
  • 4. Po tym czasie sok przecedzić przez sitko. Posłodzić miodem i dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny.
  • 5. Przelać do wyparzonych butelek lub słoików. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.

Porady

Sok można przechowywać w lodówce przez miesiąc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Imbir Miód Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować