Dżem gruszkowo-imbirowy

  • wyświetlono: 5712 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Cudowny dodatek do gofrów i racuchów. Mi najlepiej smakuje z tradycyjnym buncem :)

PolskaGotuje
  • Łatwy

Składniki

- gruszki: 2 kilogramy
- imbir świeży posiekany: 80 gramów
- cukier: 2 szklanki
- sok z 2 cytryn: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem gruszkowo-imbirowy

  • 1. Gruszki obieramy, usuwam gniazda nasienne i drobno kroimy.
  • 2. Gruszki wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, imbir i sok z cytryny. Gotujemy około 1 godziny mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje.
  • 3. Gorącą dżem przekładamy do wysterylizowanych słoiczków.
  • 4. Słoiczki zakręcamy, odwracamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia.
  • 5. Przechowujemy w ciemnym i zimnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gruszkiwegetariańskieimbir świeży posiekany

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem gruszkowy z nutą cytrynowo-korzenną

Dodane przez: precelia

Dżem gruszkowy z nutką cytrynowo-korzenną

Wspaniały, aromatyczny dżem idealnie...

domowy dżem gruszkowo-malinowy

Dodane przez: ziutula

Domowy dżem gruszkowo-malinowy z szybkowara

Domowy dżem jest najlepszy, przygotowany...

Gruszki imbirowe

Dodane przez: Gregorhspeed

Gruszki imbirowe

Sezon gruszkowy w tym roku otwarty...

Dodane przez: Gregorhspeed

Marmolada gruszkowa

Sezon gruszkowy w tym roku otwarty...

image-0mjhrt4

Dodane przez: Mniam1

Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy

Chutney to świetny dodatek do mięs,...

 Na przeziębienie lub nudności. Syrop imbirowy.

Dodane przez: quchniakaroli

Syrop imbirowy

Imbir oprócz swoich cudownych właściwościach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE