Soczewiaki

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Zajmuję się domem. Gotuję od ponad 20 lat. Soczewiaki są moim pomysłem. Zdobyły pierwsze miejsce w konkursie na regionalną potrawę kuchni litewskiej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ● 1/2 kg soczewicy
    ● 30 dag słoniny
    ● 2 duże cebule
    ● 3-4 kwadratowe wafle
    ● 2 łyżki mąki
    ziemniaczanej
    ● 4 jajka
    ● 1/2 szklanki bułki tartej
    ● olej
    ● przyprawa uniwersalna, sól, pieprz
    ● minikostka „Smażona
    cebula”
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczewiaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrabiamy masę 1. Soczewicę płuczemy, wlewamy
    3 szklanki wody i gotujemy
    do miękkości. Cebule obie ramy
    i drobno siekamy. Słoninę kroimy
    w kostkę, wytapiamy, dodajemy
    ce bulę i sma żymy. Nadmiar
    tłuszczu odlewamy. Gorącą
    soczewicę odcedzamy i starannie
    ugniatamy tłuczkiem do
    ziemniaków. Dodajemy cebulę
    ze skwarkami. Mieszamy. Wsypujemy
    mąkę, bułkę tartą i doprawiamy
    do smaku solą, pieprzem
    i przyprawą uniwersalną. Mieszamy.
  • wafle rozkładamy na wilgotnej ścierce 2. Wafle rozkładamy na wilgotnej
    ściereczce, by zmiękły, i rozsmarowujemy
    na nich gorącą
    masę z soczewicy. Zwijamy
    roladę i studzimy.
  • rolada pokrojona w plastry 3. Roladę kroimy w 2-3-cm
    plastry, panierujemy w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. brazylijskie
    Smażymy z obu stron na oleju.
    Podajemy posypane pokruszoną
    minikostką.

Porady

Bogumiły Best Podobną potrawę można przyrządzić z gotowanych ziemniaków, przygotowanych jak na kopytka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować