Soczewiaki rodem z Suwalszczyzny

  • wyświetlono: 1043 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

'Kotleciki' z ciasta ziemniaczanego z farszem z soczewicy. Chrupiące, delikatne i bardzo smaczne.

Mania13

Składniki

Ciasto ziemniaczane:
ok 1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jaja
mąka pszenna- ok 1/3 ilości ziemniaków
majeranek, sól, pieprz
Farsz:
ok 200g soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 nieduża marchewka
sól, pieprz, majeranek- do smaku

Panierka:
- 2 jaja
- bułka tarta

-olej

Sposób przygotowania przepisu:

Soczewiaki rodem z Suwalszczyzny

  • 1. Ugotowane ziemniaki zmielić, lub przecisnąć przez praskę. Wbić jaja, dodać mąkę i przyprawy. Ciasto wyrobić. Podczas wyrabiania ciasto ziemniaczane może lepić się do rąk. Nie należy wtedy dosypywać maki bez umiaru, gdyż kotlety wyjdą bardzo twarde. Proponuję co jakiś czas umyć ręce. Tu znacznie ułatwi wyrabianie ciasta.
  • 2. Soczewicę należy wypłukać pod wodą. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek i posiekana marchew. Wszystko razem dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy soczewicę, i dusimy, do miękkości podlewając wodą (jeszcze lepiej bulionem warzywnym). Doprawiamy do smaku.
  • 3. Przed formowaniem soczewiaków zwilżmy dłonie. W dłoniach formujemy placuszki, na które wykładamy łyżkę farszy. Zlepiamy ze wszystkich stron, formując jajowate, spłaszczone kotlety. Panierujemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • 4. Soczewiaki świetnie smakują z sosem np. grzybowym, pieczarkowym czy nawet koperkowym.

Porady

Do farszu można dodać także wędzony boczek. Na pewno wzbogaci to dodatkowo smak potrawy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaziemniakisoczewica

Komentarze

Podobne przepisy

Potrawka z resztek rosołu

Dodane przez: W_poszukiwaniu_inspiracji

Potrawka z kurczaka z rosołu

Dobry pomysł na użycie resztek...

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW INDYKA

Dodane przez: Koronowianka

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW Z INDYKA

Podawać z ziemniakami z wody...

kotleciki z kalafiora

Dodane przez: klementynka

kotleciki z kalafiora z marchewką

Kalafior to wbrew pozorom bardzo...

langosz  z patelni

Dodane przez: Bożena Z.

Langosz drożdzowy z sosem śmietankowo czosnkowym...

Langosz to danie obiadowe rodem...

Łopatka w warzywach.

Dodane przez: Waldek

Łopatka z warzywami z szybkowaru

Szybki obiadek z jednego garnka...

Kotlety z fasoli Jaś

Dodane przez: bogusia82

Kotlety z fasoli Jaś

Kotlety przyrządziłam na piątkowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE