Śniadaniowe placuszki z batatów

4.5 (190 ocen)

  • 40 min

Bataty są coraz bardziej popularne w Polsce. Najczęściej stosowane do dań wytrawnych, tym razem proponuję placuszki na słodko z dowolnymi dodatkami. Idealne na śniadanie lub deser!

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 450g batatów (3 małe sztuki)
    łyżeczka cynamonu
    1 jajko
    1/4 szklanki pełnoziarnistej mąki
    1 łyżeczka słodziła (u mnie ksylitol)
    odrobina oleju kokosowego do smażenia
    ulubione dodatki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Śniadaniowe placuszki z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obierz i upiecz lub ugotuj, a następnie zblenduj na jednolitą masę.
  • 2. Dodaj jajko, cynamon i mąkę. Całość wymieszaj.
  • 3. Na patelni z rozgrzanym olejem smaż placuszki obustronnie. Jeśli masz problem z przewróceniem ich na drugą stronę- zmocz drewnianą łopatkę w chłodnej wodzie.
  • 4. Podawaj z dodatkiem ulubionych owoców lub z sosem.

Porady

Po więcej pysznych i zdrowych przepisów zapraszam na bloga www.moj-kawalek-podlogi.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować