Orzechowe babeczki z delikatnym kremem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne i proste w wykonaniu babeczki orzechowe z delikatnym kremem i granatem

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    150g mąki pszennej pełnoziarnistej
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej/ proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    100g ksylitolu/stewii lub innego dowolnego słodzidła
    2 jajka
    40ml roztopionego oleju kokosowego
    2 dojrzałe banany
    75g dowolnych orzechów (użyłam włoskich)

    Składniki na krem:
    150g dowolnego naturalnego białego serka
    2 łyżki miodu
    ziarna granatu do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki Polewa

Orzechowe babeczki z delikatnym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj dokładnie mąkę, sodę (lub proszek do pieczenia) wraz z cynamonem i cukrem.
  • 2. Lekko ubij jajko trzepaczką, a banany zgnieć widelcem na puree.
  • 3. Do jajek dodaj roztopiony olej kokosowy, zmiażdżone banany i drobno pokrojone orzechy.
  • 4. Wymieszaj dokładnie suche i mokre składniki, a następnie przełóż masę do papilotek lub silikonowych foremek.
  • 5. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie sprawdź patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (patyczek powinien być suchy).
  • 6. Wymieszaj biały serek z miodem i odstaw do lodówki.
  • 7. Po wyciągnięciu babeczek z piekarnika odłóż je do wystudzenia. Nie nakładaj kremu, gdy babeczki są gorące.
  • 8. Gdy babeczki będą już chłodne nałóż na nie krem za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, a następnie posyp granatem.

Porady

Po więcej ciekawych i zdrowych przepisów zapraszam na bloga www.moj-kawalek-podlogi.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Orzechy Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować