Śmietanowiec z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: na stolnicę wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymiesza. Włóż schłodzoną margarynę i drobniutko posiekaj nożem. Dodaj żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną owiń folią i włóż do zamrażalki. Pozostałą część ciasta wyłóż na posmarowaną tłuszczem blachę i piecz ok. 10 minut w temp. 180 st.
2.MASA: ubij białka na sztywno z dwiema łyżkami cukru. Wlej śmietany, wsyp wiórki kokosowe, cukier, proszki budyniowe i ostrożnie wymieszaj.
3.Masę wyłóż na podpieczony spód. Wyjmij z zamrażarki resztę ciasta, utrzyj je na grubej tarce. posyp wierzch śmietanowca.
4.Ponownie wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 40 minut w temp. 170 st.
Komentarze