Śmietanowiec

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Bardzo proste ciasto, które po prostu rozpływa się w ustach. Udaje się naprawdę każdemu, dlatego warto spróbować!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru, margaryna, 5 żółtek, 3 szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ciasto kruche
    masa: 5 białek, 1 szklanka cukru pudru, budyń waniliowy, 4 kubki śmietany 350ml (18%)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śmietanowiec 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche mieszamy ze sobą i ugniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Połowę z niego wstawiamy do zamrażarki a drugą połowę rozprowadzamy na blaszce.
  • 2. W tym czasie możemy włączyć piekarnik na ok 200 stopni.
  • 3. Masa:5 białek ubić, dodać cukier puder,budyń.Dalej mieszać łyżka dodając powoli śmietanę.
  • 4. Wylać ciasto na blaszkę i zetrzeć drugą połowę ciasta (z zamrażarki) na wierzch.
  • 5. Piec ok 40 min.
    Na koniec można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować