Torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tym razem torcik w wydaniu wielkanocnym

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy: szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 8 jajek, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, budyń czekoladowy, 2 łyżki kakao.

    Masa: 2 kostki margaryny, 4 jajka, szklanka cukru, cukier waniliowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: mąka + kakao + budyń czekoladowy + proszek do pieczenia - wymieszać
  • 2. Białka ubić mikserem dodać cukier waniliowy + cukier zwykły, następnie dodać żółtka i mieszać drewnianą łyżką.
  • 3. Do tego dodać mąkę z dodatkami i mieszać łyżką drewnianą.
  • 4. Wymieszaną masę wylewamy na okrągła formę, wstawiamy do piekarnika na 40 min. Piec w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Masa maślana: 4 jajka, szklankę cukru i cukier waniliowy utrzeć na parze. Ucieramy przez ok 15 min aż masa zrobi się żółta i trochę zgęstnieje.
  • 6. Margarynę zmiksować i powoli dodawać do niej wystudzone ubite jajka z cukrem.
  • 7. Masa jest już gotowa, można podzielić ją na trzy części i do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę, do drugiej np wiórki kokosowe a trzecią pozostawić "bez niczego".
  • 8. Wystudzony biszkopt przekrajmy na trzy części i przekładamy masą. Np. biszkopt, masa "bez dodatków", biszkopt, masa czekoladowa, biszkopt, masa kokosowa. Na końcu dekorujemy wierzch tortu według uznania.
  • torcik 9. Wsadzamy tort do lodówki na kilka godzin.

Porady

Ucierając masę na parze najlepiej zagotować wodę w garnku a na garnek zamiast pokrywki położyć miskę z jajkami i cukrem. Następnie miksować do uzyskania masy. Biszkopt przed nałożeniem masy można nasączyć np. sokiem z cytryny z odrobiną cukru i wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować