Smażone kopytka z zielonym groszkiem

4.5 (191 ocen)

Pyszne kopytka na zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie. Danie proste, a przy tym bardzo smaczne.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    Ok 1 szkl mąki
    1 jajko
    Sól
    1 puszka groszku konserwowego
    Oliwa
    Masło
    Natka pietruszki
    Otarta skórka z cytryny
    Starty ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Smażone kopytka z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić. Mąkę przesiać i połączyć z ziemniakami. Dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, pociąć na ukośne kawałki. W każdym kawałku zrobić palcem wgłębienie. Ręce i nóż można obsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło.
  • 2. Kopytka ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Gdy obciekną, podsmażyć na oliwie na patelni, tak, aby się zrumieniły. Następnie dodać odcedzony groszek konserwowy. Chwilę podsmażyć, na koniec dołożyć trochę masła.
  • 3. Kopytka przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki, skórką z cytryny i serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek konserwowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować