Drożdżówka na oleju z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.rabarbar obrać, pokroić na małe kawałeczki i posypać cukrem
2.drożdże rozetrzeć z ciut cukrem i mlekiem, zostawić na 15 minut - wsypać mąkę, cukier, olej, jajka, atomat waniliowy i wyrabiać z 10 minut w robocie, przykryć i zostawić do wyrosnięcia na 1 godzinę
3.wyrośnięte ciasto parę razy w robocie wymieszać - blaszka 24x29 wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto zwilżoną dłonią, rozsypać rabarbar odciskając sok i przyciskając do ciasta
4.z mąki krupaczatki, cukru, oleju zmiksować kruszonkę drobną - oleju dać tyle aby kruszonka nie była za sucha
5.kruszonkę rozsypać na rabarbarze i lekko ją przyklepać
6.piekarnik na 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom, ciasto piec około 50-55 minut, kroić jak będzie wystudzone
Komentarze