drożdżówka na oleju z rabarbarem

0 (0 ocen)

ciasto jest lekkie, kwaskowate przełamane słodką kruszonką i szybko się zjada............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • drożdże świeże 25 gram, mleko ciepłe 200 ml, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 4 krople, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 300 gram, rabarbar 80 dag/pokrojony, cukier 5 łyżek, mąka krupczatka 1,5 szklanki, cukier drobny 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówka na oleju z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. rabarbar obrać, pokroić na małe kawałeczki i posypać cukrem
  • etap 2. drożdże rozetrzeć z ciut cukrem i mlekiem, zostawić na 15 minut - wsypać mąkę, cukier, olej, jajka, atomat waniliowy i wyrabiać z 10 minut w robocie, przykryć i zostawić do wyrosnięcia na 1 godzinę
  • etap 3. wyrośnięte ciasto parę razy w robocie wymieszać - blaszka 24x29 wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto zwilżoną dłonią, rozsypać rabarbar odciskając sok i przyciskając do ciasta
  • etap 4. z mąki krupaczatki, cukru, oleju zmiksować kruszonkę drobną - oleju dać tyle aby kruszonka nie była za sucha
  • etap 5. kruszonkę rozsypać na rabarbarze i lekko ją przyklepać
  • etap 6. piekarnik na 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom, ciasto piec około 50-55 minut, kroić jak będzie wystudzone
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować