drożdżówka na oleju z truskawkami

4.5 (183 ocen)

drożdżówka jest smaczna, puszysta i szybko się zjada i można dać różne owoce...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • drożdże świeże 25 gram, mleko ciepłe 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 4 krople, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, jajka 2 sztuki, mąka tortowa 4 szklanki, truskawki 1/2 kg...........

    KRUSZONKA: olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier drobny 1/2 szklanki, mąka krupczatka 1/2 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówka na oleju z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. w misie robota rozetrzeć drożdże z ciut ciepłym mlekiem, cukrem, zostawić na 15 minut - wsypać mąkę, roztrzepane jajka, resztę cukru i mleka, sól, olej, aromat cytrynowy i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
  • etap 2. olejem posmarowana blaszka 25x29 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto wyrośnięte w robocie kilka razy wyrobić i i ciasto w blaszce rozciągnąć, zostawić na 20 minut
  • etap 3. użyłam mrożone truskawki, na pół odmrożone ułożyć na cieście
  • etap 4. jeśli trzeba to dolać ciut oleju lub dodać mąki, z podanych składników zrobić kruszonkę, rozsypać na truskawkach - piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, piec około 40 minut, do suchego patyczka
  • etap 5. ciasto zostawić do wystudzenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować