Słodki chlebek bezglutenowy z suszonymi owocami

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Jeśli macie jeszcze puree z dyni, to proponuję Wam taki chlebek. Słodki, ale nie za bardzo. Świetnie smakuje np. z awokado w roli masła ;-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mieszanki mąki bezglutenowej (u mnie 200 g gryczanej, 200 g ryżowej, 100 g ziemniaczanej)
    300 ml ciepłej wody
    300 ml puree z dyni (w temp. pokojowej)
    25 g świeżych drożdży
    10 łyżek miodu z mniszka / syropu z agawy / miodu płynnego
    50 g suszonych moreli (pokrojonych na mniejsze kawałki)
    50 g suszonej żurawiny
    3 łyżki siemienia lnianego (zmielonego w młynku do kawy)
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Słodki chlebek bezglutenowy z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, zmielone siemię i rozkruszone drożdże. Dodajemy składniki płynne - wodę, puree z dyni, miód - i dokładnie mieszamy. Kiedy składniki będą już dobrze połączone, dodajemy suszone owoce, jeszcze raz mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (na około 30 min, ale wszystko zależy od temperatury w jakiej ciasto będzie stało. Czasami może to zająć nieco dłużej, a czasami krócej). Następnie mieszamy ciasto ponownie, przekładamy do 2 mniejszych keksówek i jeszcze raz (tym razem już w foremkach) przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
    Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować