Czekolada tym razem w towarzystwie kalifornijskiej śliwki....
40 min
Składniki:
Składniki na biszkopt czekoladowy :
2 łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jaja, 6 łyżek cukru, 2 łyżki kakao. Potrzebne są Nam dwa biszkopty zatem drugi biszkopt pieczemy z tych samych składników.
Składniki kremu budyniowego:
3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 cukry waniliowe, 5 żółtek, 3 duże łyżki mąki pszennej, 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 kostki masła
Pozostałe składniki:
Śliwki kalifornijskie ( jeżeli są zbyt twarde to musimy je namoczyć), kostka mlecznej czekolady, kostka gorzkiej czekolady, 3/4 kostki masła
Śliwka w czekoladzie... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptów: Białka ubijamy, dodajemy cukier. Stopniowo "dorzucamy" po jednym żółtku stale ubijając. Proszek do pieczenia, mąkę, kakao przesiewany i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około 20-25 minut.
2.Wykonanie kremu: Dwie szklanki mleka musimy zagotować z dwoma rodzajami cukru. Żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną łączymy z pozostałą szklanką mleka. Masę jajeczną wylewamy na gotujące się "ocukrzone" mleko. Mieszamy. Gotowy budyń schładzamy. Następnie ucieramy go z masłem.
3.Połową kremu smarujemy pierwszy, czekoladowy biszkopt. Na krem wykładamy śliwki kalifornijskie. Śliwki zalewamy kremem czekoladowym
( dwie czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej, połączone z 3/4 kostki masła). Co ważne, krem czekoladowy w chwili "wylewania " na śliwki powinien już tężeć. Drugą połową kremu smarujemy kolejny biszkopt. Kiedy czekolada na śliwkach jest już twarda sklejamy placki (kremem do czekolady). Wierzch placka smarujemy czekoladą.
Komentarze