Sernik o zabarwieniu cytrynowym na herbatnikowym spdzie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Delikatny, cytrynowy, co prawda niezbyt wysoki, ale za to cóż za "spód".....

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg białego sera (zmielony), 5 jajek, skórka z 2 cytryn, sok z 2 cytryn, szklanka cukru, 100-120 g herbatników czekoladowych

Sernik o zabarwieniu cytrynowym na herbatnikowym spdzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser, jajka, sok z cytryny, skórkę cytrynową oraz cukier miksujemy. Herbatniki kruszymy. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy margaryną. Z drobno pokruszonych herbatników "wysypujemy" spód ciasta (powinien mieć on około 2-4 mm), delikatnie dociskamy "herbatnikowy pyłek". Masą serową pokrywamy herbatniki. Pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Przepis dotyczy blaszki o wymiarach 24/24 cm.

Komentarze

Podobne przepisy